Yleinen
Mateen kutuaika alkamassa – sesonki kestää maaliskuulle / Lakens lektid är snart här – säsongen pågår in i mars

Mateen kutuaika alkamassa – sesonki kestää maaliskuulle / Lakens lektid är snart här – säsongen pågår in i mars

Kalatalouden Keskusliiton tiedote 11.1.2023

Talvi on taittunut tammikuun puolelle ja madesesonki on alkamaisillaan. Mateen kutupuuhat painottuvat talvikuukausille tammikuusta maaliskuuhun. Jään alla matalikoilla tapahtuva kutu on jokatalvinen tapahtuma. Mateen kutu houkuttelee kalastajia apajille madesaaliin perässä.

Suomessa on saatu nauttia talvisista keleistä jo pitkän tovin ja jäätilanne onkin useimmilla alueilla mateen kalastukselle suotuisa. Jäällä liikkujien ja kalastajien on kuitenkin syytä aina varmistaa paikkakuntakohtaisesti oman vesialueen jäätilanne ennen kalaan lähtöä.

Made on aktiivinen talvikala ja se hyödyntää talvikuukaudet kutupuuhiin. Made on monipuolinen ja erinomainen ruokakala. Kalan liha on maukasta ja vähärasvaista. Made sopii erinomaisesti kalakeittoon, paistamiseen tai uuniruokiin. Myös mateenmäti on suurta herkkua, joka sopii tarjottavaksi esimerkiksi blinien kera. Katso blinitaikinan valmistusohje tästä.

Luvat kuntoon!

Mateen pilkkiminen on ilmaista, mutta muut kalastusmuodot, kuten verkkokalastus, katiskat tai maderysät vaativat vesialueen omistajan luvan ja 18–64-vuotiailta kalastonhoitomaksun.

Kalastonhoitomaksu maksaa vuodeksi 47 euroa, seitsemäksi vuorokaudeksi 16 euroa ja vuorokaudeksi 6 euroa. Maksun voi suorittaa Eräluvat.fi-verkkokaupassa, Eräluvat-sovelluksella, palvelunumeron 020 69 2424 kautta, Metsähallituksen luontokeskuksissa tai R-Kioskeissa. R-Kioskilla maksuun lisätään 3 euron palvelumaksu.

Muista, että perinteinen madehara on kalastuslaissa kielletty. Madeharan sijaan madetta voi pilkkiä kalasyötillä varustetulla pilkillä tai mademorrilla. Paras pilkkiaika on illan hämärtyessä ja vaihtuessa yöksi.

Lisää mateesta ja sen pyynnistä:

Madetietoa Ahven.netissä

Tiedottaja Tapio Gustafsson
Kalatalouden Keskusliitto
puh. 044 4931 457

 

x – x – x – x – x – x

 

Isarna har på många håll lagt sig, midvintern är här och laksäsongen håller på att börja. Laken leker under vintermånaderna och fisken håller som bäst på att samlas vid sina fortplantningsområden. De som är ute och fiskar får ta del av kalaset.

I Finland har vi fått njuta av vintrigt väder redan en längre tid. På många håll är isläget gynnsamt för de som vill bege sig ut och fiska lake. Då man rör sig på isen ska man ändå alltid vara försiktig, isläget kan variera mycket från ställe till ställe.

Laken är en fisk som är aktiv och leker under vintern. Laken är en utmärkt matfisk – köttet är smakrikt och fettsnålt. Laken lämpar sig utmärkt till soppor, att stekas eller som ugnsfisk. Även lakens rom är en stor delikatess, som med fördel kan serveras till blinier. Kolla vårt smarriga blinirecept här.

Fisketillstånden i skick!

Att pilka lake är gratis, men alla andra fiskeformer, så som nätfiske eller att använda katsor eller lakryssjor kräver tillstånd av vattenområdets ägare samt den statliga fiskevårdsavgiften om man är 18–64 år.

Fiskevårdsavgiften för ett år kostar 47 euro, för sju dygn 16 euro och för ett dygn 6 euro. Fiskevårdsavgiften kan betalas i nätbutiken eräluvat.fi, med eräluvat -appen, via det avgiftsfria tjänstenumret 020 69 2424, I Forststyrelsens naturum eller i R-kiosken. R-kioskerna uppbär en serviceavgift på 3 euro.

Kom ihåg att lagen om fiske förbjuder krokfiske där avsikten är att få kroken att fasta i fiskens yttre sida. Det gäller med andra ord att byta ut lakkronan till en betesförsedd pilk eller en mormyska. Bästa tiden för pilkfiske är då kvällen börjar skymma och övergå i natt.

Mer information om lake och lakfiske:

Ahven.net Fakta om fisk

Informatör Tapio Gustafsson
Centralförbundet för Fiskerihushållning
tel. 044 4931 457